10.4.11

Fänkålsbräserad fläskytterfilé


4 port.


900 g potatis
75 g parmesanost
3 msk mjölk
1 msk smör
salt svartpeppar
2 fänkål
1/2 purjolök
600 g fläskytterfilé
salt svartpeppar
3 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning (eller 1 msk kalvfond)
1 tsk torkad rosmarin (eller franska örter)
250 g körsbärstomater


Skala och koka potatisen, dela i jämnstora mindre bitar för att korta koktiden.

Skär fänkålen i fyra klyftor. Skär bort den grova rot-delen och de gröna stjälkarna(spar ev. några vippor till garnering) skiva sen tunt. Strimla purjolöken.

Skär fläskytterfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Stek köttet ca 2 minuter per sida i 1 msk smör. Tillsätt salt och svartpeppar. Lyft upp och lägg köttet att vila på en tallrik.

Lägg ner fänkål och purjolök i pannan och stek ett par minuter tills purjolöken är mjuk. Slå på vattnet och vitvinsvinägern. Lägg i köttbuljongen och krydda med rosmarin. Koka upp och låt koka någon minut. Smaka av med lite svartpeppar.

Lägg ner köttet och häll ner eventuell köttsaft i grytan.

Skölj och lägg ner körsbärstomaterna. Låt sjuda under lock ytterligare 4-5 minuter eller tills köttet är klart.

När potatisen är kokt, häll av vattnet och mosa till potatismos. Riv parmesanosten och blanda ner i moset tillsammans med mjölk och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

Mild och god smak på fänkålen. Inte alls "lakrits"aktigt. Gott! Moset var himmelskt!

(Originalrecept från linasmatkasse.se)

Inga kommentarer: