4 port.
900 g potatis
900 g potatis
75 g parmesanost
3 msk mjölk
1 msk smör
salt svartpeppar
2 fänkål
1/2 purjolök
600 g fläskytterfilé
salt svartpeppar
3 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning (eller 1 msk kalvfond)
1 tsk torkad rosmarin (eller franska örter)
250 g körsbärstomater
Skala och koka potatisen, dela i jämnstora mindre bitar för att korta koktiden.
Skär fänkålen i fyra klyftor. Skär bort den grova rot-delen och de gröna stjälkarna(spar ev. några vippor till garnering) skiva sen tunt. Strimla purjolöken.
Skär fläskytterfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Stek köttet ca 2 minuter per sida i 1 msk smör. Tillsätt salt och svartpeppar. Lyft upp och lägg köttet att vila på en tallrik.
Lägg ner fänkål och purjolök i pannan och stek ett par minuter tills purjolöken är mjuk. Slå på vattnet och vitvinsvinägern. Lägg i köttbuljongen och krydda med rosmarin. Koka upp och låt koka någon minut. Smaka av med lite svartpeppar.
Lägg ner köttet och häll ner eventuell köttsaft i grytan.
Skölj och lägg ner körsbärstomaterna. Låt sjuda under lock ytterligare 4-5 minuter eller tills köttet är klart.
När potatisen är kokt, häll av vattnet och mosa till potatismos. Riv parmesanosten och blanda ner i moset tillsammans med mjölk och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
Mild och god smak på fänkålen. Inte alls "lakrits"aktigt. Gott! Moset var himmelskt!
(Originalrecept från linasmatkasse.se)
Skala och koka potatisen, dela i jämnstora mindre bitar för att korta koktiden.
Skär fänkålen i fyra klyftor. Skär bort den grova rot-delen och de gröna stjälkarna(spar ev. några vippor till garnering) skiva sen tunt. Strimla purjolöken.
Skär fläskytterfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Stek köttet ca 2 minuter per sida i 1 msk smör. Tillsätt salt och svartpeppar. Lyft upp och lägg köttet att vila på en tallrik.
Lägg ner fänkål och purjolök i pannan och stek ett par minuter tills purjolöken är mjuk. Slå på vattnet och vitvinsvinägern. Lägg i köttbuljongen och krydda med rosmarin. Koka upp och låt koka någon minut. Smaka av med lite svartpeppar.
Lägg ner köttet och häll ner eventuell köttsaft i grytan.
Skölj och lägg ner körsbärstomaterna. Låt sjuda under lock ytterligare 4-5 minuter eller tills köttet är klart.
När potatisen är kokt, häll av vattnet och mosa till potatismos. Riv parmesanosten och blanda ner i moset tillsammans med mjölk och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
Mild och god smak på fänkålen. Inte alls "lakrits"aktigt. Gott! Moset var himmelskt!
(Originalrecept från linasmatkasse.se)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar