13.2.11

Svamprisotto


4 port.

1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
1 burk kantareller
100 g champinjoner
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
4 dl arborioris
100 g riven lagrad prästost eller parmesanost
svartpeppar

Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt buljongtärning och vitvinsvinäger. Sänk värmen och håll sedan buljongen varm på en platta.

Finhacka löken. Skölj kantarellerna. Skiva champinjonerna tunt.

Hetta upp oljan i en vid kastrull eller gryta. Fräs svampen och löken i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt riset och låt riset bli varmt.

Sänk värmen och späd med den varma buljongen, lite i taget. Tillsätt ca 1 dl åt gången och låt riset ta upp buljongen innan du tillsätter mer. Rör kontinuerligt och fortsätt späda tills alla buljong är slut och risotton är klar, det tar ungefär 20 minuter. Risotton ska bli lös men krämig och riset ska ha ett lätt tuggmotstånd.
Tillsätt allra sist osten och smaka av med svartpeppar.

Servera gärna tillsammans med det här.

Oj, vad det tog tid att röra och röra, men gott blev det. Men jag tror att det minst en halvtimme att bli färdigt. Och som sagt, man måste röra hela tiden, så det är lite meckigt.
(Recept från linasmatkasse.se)
(Bildkälla: fotoakuten.se)

Inga kommentarer: