31.1.11

Currypanerad sej torsk med kokt potatis och gräslökssås

4 port. 900 g potatis 300 g morötter 250 g gröna ärtor 2 ägg 1 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 tsk curry 1 dl ströbröd 600 g sejfilé (eller torskfilé) 1 msk smör 2 msk vetemjöl 3 1/2 dl vatten 1 fiskbuljongtärning 1/2 dl grädde 30 g gräslök 1/2 tsk senap 1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll 3 msk olja på en plåt. 2. Koka potatisen. 3. Koka upp vatten i en kastrull till ärtor och morötter. Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem lagom mjuka men med bibehållet tuggmotstånd. Innan du häller av vattnet, häll ner de gröna ärtorna i kastrullen. Ge ärtor och morötter ett uppkok och häll sedan av vattnet. 4. Ta fram en djup och två flata tallrikar. Knäck äggen i en djupa tallriken och vispa dem lätt. Blanda vetemjöl, salt, vitpeppar och curry på en tallrik. Häll upp ströbröd på en annan tallrik. 5. Dela fisken i jämnstora portionsbitar, ca 5 x 10 cm. 6. Vänd filéerna i vetemjölsblandningen, därefter i ägget och sist i ströbrödet. Lägg fisken på plåten och stek i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, beroende på filéerna tjocklek och bitarnas storlek. Vänd filéerna försiktigt med en stekspade efter halva tiden. 7. Smält smör i en liten kastrull. Vispa ner 2 msk vetemjöl till en slät redning. Vispa ner vatten, lite i taget. Tillsätt buljongtärningen och grädden. Låt koka på svag värma 3-4 minuter och tillsätt sedan gräslök och senap. 8. Servera fisken med gräslökssås, potatis och kokta grönsaker. (recept från linasmatkasse.se)

Inga kommentarer: