31.1.11

Currypanerad sej torsk med kokt potatis och gräslökssås

4 port.

900 g potatis
300 g morötter
250 g gröna ärtor

2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk curry
1 dl ströbröd
600 g sejfilé (eller torskfilé)

1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 dl grädde
30 g gräslök
1/2 tsk senap

1.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll 3 msk olja på en plåt.

2.
Koka potatisen.

3.
Koka upp vatten i en kastrull till ärtor och morötter. Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem lagom mjuka men med bibehållet tuggmotstånd. Innan du häller av vattnet, häll ner de gröna ärtorna i kastrullen. Ge ärtor och morötter ett uppkok och häll sedan av vattnet.

4.
Ta fram en djup och två flata tallrikar. Knäck äggen i en djupa tallriken och vispa dem lätt. Blanda vetemjöl, salt, vitpeppar och curry på en tallrik. Häll upp ströbröd på en annan tallrik.

5.
Dela fisken i jämnstora portionsbitar, ca 5 x 10 cm.

6.
Vänd filéerna i vetemjölsblandningen, därefter i ägget och sist i ströbrödet. Lägg fisken på plåten och stek i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, beroende på filéerna tjocklek och bitarnas storlek. Vänd filéerna försiktigt med en stekspade efter halva tiden.

7.
Smält smör i en liten kastrull. Vispa ner 2 msk vetemjöl till en slät redning. Vispa ner vatten, lite i taget. Tillsätt buljongtärningen och grädden. Låt koka på svag värma 3-4 minuter och tillsätt sedan gräslök och senap.

8.
Servera fisken med gräslökssås, potatis och kokta grönsaker.

(recept från linasmatkasse.se)

Inga kommentarer: