4.4.10

Rågbröd med timjan och pumpakärnor



Låt dig inte avskräckas om du inte gillar timjan - det smakar inte timjan! Men brödet är fantastiskt gott. Njut det nybakat och varmt. Klart godkänt av barnen! 

1 bröd 
 25 g jäst 
5 dl ljummet vatten (37 grader) 
2 tsk salt 
1 msk honung 
2 msk finhackad färsk timjan 
1/2 dl pumpakärnor 
3 dl fint rågmjöl 
7 dl vetemjöl vetemjöl till utbakning (ca 1 dl) 



1. 

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen är löst. 

2. 

Tillsätt salt, honung och timjan. 

3. 

Rör ner rågmjöl och sen vetemjöl. Arbeta ihop degen med en slev. Degen blir ganska lös. Låt den jäsa under handduk i minst en timme, gärna två. 

4. 

Arbeta in 1 dl mjöl i den jästa degen i degen i bunken. Forma sedan degen till ett bröd med väl mjölade händer. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. 

5. 

Strö över pumpakärnorna och låt brödet jäsa i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 

6. 

Grädda brödet först på 225 grader i 15 minuter, sedan på 175 grader i 30-40 minuter. 


Låt brödet svalna på galler. 


Jag tror inte mitt vatten var så varmt som 37 grader och jag lät det jäsa enbart en timme, första jäsningen, men det blev ändå ett supergott bröd!



Inga kommentarer: