18.2.10

Sommarstugeblåbär med vaniljgrädde



8 port. 


125 g smör 
3 dl strösocker 
2 dl vetemjöl 
2 ägg 
3 dl blåbär 
smör + ströbröd till formarna 

Vaniljgrädde: 

1/2 vaniljstång 
3 dl vispgrädde 
3 msk strösocker 



Smörj och bröa 8 små ugnsfasta formar eller 1 stor form med löstagbar botten. 

Smält smöret och blanda med socker och mjöl. 

Knäck i äggen och blanda till en jämn smet. 

Fyll formarna eller formen med smeten och täck med blåbär. 

Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills kakorna är gyllenbruna och fasta i mitten. 

Snitta och skrapa ur vaniljstången och vispa grädden med vaniljfrön och socker. 

Servera kakan nygräddad eller ljummen med vaniljgrädden (eller vaniljglass) till. 


Originalreceptet säger 15 minuter, men jag som brukar använda minipajformar (förmodligen lite större än de portionsformar som avses i receptet) brukar ha kakorna inne något längre tid i ugnen.



Inga kommentarer: