17.4.09

Ärtsoppa

Kräver lite framförhållning, men i gengäld så sköter soppan nästan sig själv, när man väl satt den på kokning.

6 port.

1 pk Ica Ekologiskt Gula Ärtor
Vatten till blötläggning
Salt

Skölj ärtorna. Lägg dem i en skål och slå på kallt vatten så att det täcker alla ärtor. Tillsätt ev. salt (1 msk/liter vatten). Låt stå i 6-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.

1 1/2 liter vatten
1 tsk salt
1-2 gula lökar
1-2 buljongtärningar eller
300-400 g bogfläsk ellr sidfläsk, gärna rimmat
1 tsk timjan eller mejram
ev finstrimlad purjolök

Koka upp ärtor, vatten och salt. Skumma eventuellt. Tillsätt löken, skuren i klyftor och ev. fläskköttet. Koka ärtorna under lock tills de är mjuka (ca 1 timme).

Om du använder mört fläskkött, ta upp det innan ärtorna är mjuka. Mot slutet av kokningen, tillsätt smulad timjan eller mejram samt ev. buljongtärningar och purjolök.

Om soppan är för tjock, späd med lite mer vatten. Om du lagar en soppa med fläskkött, skär det i bitar och lägg tillbaka i soppan, eller skiva köttet och servera det som tillbehör.

Går utmärkt att frysas. Kan även förvaras i kylskåp några dagar.

Inga kommentarer: