Ingen smalmat direkt, men fantastiskt gott, så nån gång när det är fest kan man väl unna sig. Lite meckigt att förbereda, men väl värt besväret.
4 pers
600 g fläskfilé
salt och peppar
2 msk smör till stekning
Champinjonsås:
300 g färska champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl buljong
1/2 dl portvin
2 dl vispgrädde
Tillbehör:
400 g haricots verts
ostgratinerat potatismos
Gör så här:
1.
Skär den putsade fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Bulta ut dem lätt med handen och strö på salt och peppar. Stek skivorna i smör 1-2 minuter på varje sida. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat. Vispa ur pannan med vatten.
2.
Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Fräs svampen i smör. Strö över mjölet och späd med köttskyn, buljongen och portvinet och koka ihop ett par minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Låt puttra till en tjock stuvning. Skeda stuvningen över köttskivorna.
3.
Ansa bönorna och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
4.
Gratinera fläskfilén i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter. Servera med kokta gröna bönor och ostgratinerat potatismos.
1/2 kg potatis
2 msk grädde
150 g gorgonzola
salt och peppar
2 msk riven parmesanost
Gör så här:
1.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka.
2.
Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt grädden och gorgonzolan och rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar.
3.
Lägg moset i små ugnssäkra formar och strö på den rivna parmesanosten. Sätt in formarna i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter eller tills osten har smält.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar