26.12.08

Helens midsommartårta







125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 hg hackade nötter

Klä en braspanna med oljat smörpapper. Rör smör och socker pösigt, tillsätt gulorna under fortsatt omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt växelvis med mjölken.
Bred ut smeten i braspannan. Vispa vitorna till hårt skum. Rör i socker och vaniljsocker. Bred marängen över smeten. Strö över hackade nötter.

20 minuter i 175 grader.

Dekorera kakan när den svalnat med vispad grädde och skivade bär.

Försvinnande gott!










Färdig tårta. Dekorera med vispgrädde och bär och servera som långpannetårta.



Eller:


Dela tårtan på mitten. Lägg skivade bananer, vispad grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lyft över andra halvan och lägg den som ett lock. Dekorera med mer vispgrädde och bär. Strö över flagad mandel eller strössel eller grovriven choklad eller chokladsås...
Mmm... vilken hit!
Och ännu godare dagen efter. Vilket betyder att du måste baka den dagen före, för det blir inga rester. Jag lovar.