Supergott!
4 port.
500 g potatis
2 st rödbetor
2 st palsternackor
20 g sesamfrö
2 st vitlöksklyftor
1 st gurka
dill
1 st citron
1 dl vatten
grönsaksbuljong
150 g yoghurt
4 st laxfilé
smör
salt, peppar, olivolja
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 200 g varmluft.
2.
Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i tärningar. Blanda dem med lite olivolja, sesamfrö, en nypa salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 20-25 min tills de är gyllene.
3.
Finhacka eller pressa vitlök. Skär gurka i tunna skivor. Grovhacka dill.
4.
Riv en generös nypa citronzest och dela citron i mitten på bredden och skriva ena halvan tunt.
5.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, citronzes, en generös skvätt citronjuice och hälften av vitlöken i en skål.
6.
Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök och hälften av dillen i en liten skål. Krydda med salt och peppar.
7.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår ca 10 min av rotfrukternas baktid. Stek laxen med skinnsidan ner i ca 3-4 min.
8.
Vänd lax, häll över buljong och tillsätt en klick smör. Stek i ytterligare 3-4 min, tills laxen är genomstekt.
9.
Lägg upp lax, sesamrostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar