30.8.20

Järpar i kantarell- och cognacssås





Alltså det här var det godaste jag ätit på länge. Sååå gott! Jag piffade originalreceptet genom att steka färska kantareller vid sidan om och när jag tagit ut formen ur ugnen strödde jag dem över. Såååå gott!! Serverade med kokta färskpotatis. 



4 port. 


Oxfärsjärpar


600 g nötfärs
1 riven gul lök
1 dl grädde (jag använder matlagningsgrädde)
2 1/2 msk skorpmjöl
1 ägg
1/2 soja (jag använder kinesisk soja)
2 msk fryst persilja
1 msk kalvfond
salt, svartpeppar
smör att steka i



Gör så här:


1.

Blanda samman ägg, grädde och skorpmjöl tills det blir en jämn smet. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt det stå ca 10 minuter. Vill du kan prova steka en liten biten av färsen. Forma till en liten boll och platta till. Stek och smaka. Vill du ha mer salt/peppar eller något annat. 


2.

Forma färsen till järpar och stek. Lägg ner i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 225 grader.



Kantarell- och cognacssås


3 dl grädde (jag använder matlagningsgrädde)
1 burk Skånemejerier creme fraiche kantarell & cognac 
1 msk soja (jag använder kinesisk soja)
1 msk kalvfond
lite vatten



Gör så här:


3.

Vispa ur pannan som du stekte järparna i med lite vatten. Sila och häll ner i pannan igen. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och låt såsen koka en liten stund. 


4.

Häll såsen över järparna och sätt in i ugnen ca 8-10 minuter. Jag hade mina inne i 20 minuter, jag tog ut efter 10 minuter och delade en för att se om de var genomstekta. De behövde totalt ca 20 minuter, men det beror på hur stora du gör dem. Och hur genomstekta de blir när du steker dem på järnet. 



Jag serverade som sagt med kokt potatis och strödde stekta kantareller och hackad färsk persilja över vid servering. Rårörda lingon supergott till. 




Inga kommentarer: