(bild och recept: leila.se)
12 bagels
Grundrecept:
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12-13 dl vetemjöl special
äggvita till pensling
Gör så här:
1.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
2.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i ca 5 minuter. Den ska vara stum.
3.
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 50 minuter.
4.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
5.
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så den blir jämn runt fingret (som en rockring).
6.
Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.
7.
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.
8.
Koka ett par ringar i taget, 1-2 minuter per sida.
9.
Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
10.
Pensla med uppvispad äggvita.
11.
Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar