5.2.18

Leilas bagels




(bild och recept: leila.se)



12 bagels


Grundrecept:

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12-13 dl vetemjöl special
äggvita till pensling


Gör så här:


1.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.


2.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i ca 5 minuter. Den ska vara stum.


3.

Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 50 minuter.


4.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.


5.

Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så den blir jämn runt fingret (som en rockring).


6.

Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.


7.

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.


8.

Koka ett par ringar i taget, 1-2 minuter per sida.


9.

Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.


10.

Pensla med uppvispad äggvita.


11.

Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 25 minuter.




Inga kommentarer: