3.12.17

Saffranssol





Receptet hittade jag på Lindasbakskola.se



ca 16 bitar


25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
1 pkt saffran
1 dl strösocker
1/2 krm salt
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
150 g smör, rumsvarmt
ca 14 dl vetemjöl


Vaniljfyllning:
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk vaniljsocker


Garnering:
1 ägg
pärlsocker, florsocker



Gör så här:


1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.


2.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


3.

Dela degen i 4 delar.


4.

Kavla ut degbitarna till tunna rundlar, så att de precis får plats på plåten.


5.

Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. 


6.

Bred ut 1/3 av smör/vaniljblandningen.


7.

Lägg på platta nummer två och upprepa punkt nummer 6.


8.

Lägg på platta nummer tre och upprepa punkt nummer 6. Lägg sist på den fjärde degplattan.


9.

Mät ut mittpunkten och tryck försiktigt ner ett litet glas i mitten. 


10.

Dela degplattan i fyra delar utifrån cirkeln i mitten. Dela därefter varje fjärdedel i fyra bitar. Totalt ska det bli 16 strålar i solen.


11.

Pensla degen med ägg och strö eventuellt över lite pärlsocker. Sätt ugnen på 225 grader. Låt solen jäsa i ca 15 minuter.


12.

Grädda solbullen längst ner i ugnen i 25 - 30 minuter. Håll koll så den får lagom färg. Jag tog ut min kaka efter 20 minuter, hade nog kunnat ta ut den nån minut tidigare. Låt kakan svalna på plåten. Pudra gärna över florsocker vid servering. 



Njuuut! Inte så söt, men väldigt väldigt god. 







Inga kommentarer: