14.11.12

Fransk äppelkaka




Himmelskt god! En av de godaste efterrätter jag nånsin ätit! 4-6 personer ska det räcka till enligt originalreceptet. Nja... jag gjorde i små portionspajformar och fick ut tre pajer på 3 äpplen. Vi åt varsin och hade gärna ätit mer.




(4-6 pers)



2-3 granny smith-äpplen, skalade
2 dl strösocker
50 g smör
1 tsk vatten
4 runda smördegsplattor, 10-12 cm i diam, eller 1 stor
1 äggula, uppvispad




Sätt ugnen på 200 grader.


Skär äpplena i bitar, men inte för små.


Smält sockret i en kastrull eller stekpanna. Vänd ner äppelbitarna och låt dem karamelliseras en stund. Tillsätt smör och vatten, koka snabbt ihop.


Häll över äppelkoket i ugnsfasta formar, lägg smördegsplattorna ovanpå (eller en större platta för en större form) Vik ner degen ordentligt runt äpplena så att den täcker och håller samman bitarna.


Nagga degen lätt med en gaffel. Pensla med det uppvispade ägget.


Baka tarten i ugn 12-15 minuter. Låt vila. Stjälp formarna eller formen uppochner på fat och servera.



Gott med vaniljglass.



Inga kommentarer: