18.3.12

Västerbottenspaj


10 - 12 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g riven västerbottensost
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 tsk salt
1 nypa svartpeppar


gräslök och färska fikon till garnering

1.
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare.

2.
Låt degen vila någon timme i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en springform, se till att den går upp ordentligt på kanterna. Nagga botten med en gaffel.

3.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

4.
Bred ut den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över osten och grädda i ytterligare ca 20 minuter.

5.
Skär upp i tunna skivor ocgh garnera ev. med gräslök och färska fikon. Servera pajen rumstempererad.

(Originalrecept Pernilla Wahlgren)

Inga kommentarer: